Čili ali čili omake so dodatek k jedem. Naredijo jih pekoče, moč pikantnosti pa je odvisna od vrste čilija. Vsekakor tudi klasične čili omake niso dolgočasne, najdete jih na bgchillies.com/kategorija/klasicne-cili-omake/. Pri slednjih je moto ustvarjati pekoče omake, vendar takšne, ki so kljub pikantnosti še vedno okusne. To pomeni, da njihov pekoč občutek ne zatre okusa in svežine, ki jo tovrstna omaka prinaša. V podjetju so razvili kar nekaj teh okusov, na voljo pa imate od srednje pekočih in do močnih, tako, da se za vsak okus nekaj najde. Na ta način ne razočarajo velikih ljubiteljev pekočih občutkov.
Klasične čili omake se razvijajo, in sicer vedno znova se razvijajo nove recepture. Vsekakor različne omake zahtevajo različne stopnje poguma. Navadna paprika je primerna tudi za zelo občutljive borbončice medtem, ko vroč čili imenovan Carolina Reaper spravi na kolena še takšne gurmane. Carolino Reaper namreč lahko uvrstimo v sam vrh po njegovi pekočem občutku, saj dosega kar 2.200.000 skovilov. Prišla je v Guinnesovo knjigo rekordov, saj ob njenem zaužitju vam lahko pomagajo zgolj zdravniki. Klasične čili omake niso toliko močne, da bi zaradi njih potrebovali zdravniško pomoč, vendar so primerne za vse pikantne jedce.
V kolikor vas ob zaužitju čilija peče, popijte mleko ali pojejte kak drug mlečen izdelek. Slednji so namreč bogati z maščobami, zato se v njih kapsaicin raztopi. To lahko primerjamo z milom, ki odstranjuje trdovratne madeže in maščobo. Na isti princip deluje tudi mleko na človeško telo, saj vam bo hitreje odleglo, bolečina pa bo ob zaužitju manjša. Klasične čili omake so okusne, vendar vam bo tovrstna alternativa služila pri reševanju pekočih zagat. Vsekakor pomaga tudi, če užijete živila, ki vsebujejo veliko škroba. Sem spada kruh, riž in ostali izdelki. Riž že posebno deluje blagodejno, če užijete pekoče a klasične čili omake. Namreč škrob tovrstne molekule kapsaicina popivna, z njo pa tudi bolečino in pekoč občutek.